Na kolejnym majowym spotkaniu słuchacze Sekcji Kulinarnej NUTW gotowali dania z liści szczawiu i młodej kapusty:
– Zupa szczawiowa z jajkiem, można przygotować na wiele sposobów. Podczas gotowania tej aromatycznej zupy, wróciły wśród słuchaczek wspomnienia z lat młodości, co do jej sposobu wykonania i smaku. Przygotowując zupę, podsmażono cebulę i czosnek na maśle, dodając stopniowo marchew i ziemniaki. Składniki duszono do czasu uzyskania miękkości. Po czym zalano bulionem ugotowanym wcześniej na żeberkach i włoszczyźnie. Dodano szczaw pokrojony w paski. Smaku dały pieprz i sól. To kulinarne arcydzieło wykończono śmietaną i żółtkiem, co dało zupie aksamitności i złagodziło kwasowość szczawiu. Na talerzu prezentowała się obłędnie z połówką jajka i zieleniny. Polecamy !!
– Młoda kapusta pieczona z karkówką i ziemniakami. Na blachę wyłożono ziemniaki pokrojone w talarki, przyprawione oliwą i ziołami. Położono na nie plastry kapusty, cebulę pokrojoną w piórka. Składniki przykryto plastrami karkówki /wcześniej zapeklowaną przyprawami/. Danie pod przykryciem wstawiono do piekarnika o temp.190 st. C na 1,5 h. Potrawa pyszna i prosta do wykonania.