Nadnotecki Uniwersytet Trzeciego Wieku w Pile

Zakończenie zajęć kulinarnych

Słuchacze Sekcji Kulinarnej NUTW zakończyli już wspólne gotowanie w roku akademickim 2022/23. Po intensywnym i wspólnym przygotowaniu dań, udekorowaniu stołu słuchacze zaczęli świętować wraz z zaproszonymi gośćmi  – Panią Izą – Prezes NUTW, Panią Justyną – Kierownik CAS. Degustacjom potraw towarzyszyły wspólne rozmowy, wymiana doświadczeń i tajniki wykonania dań. Zachwalano smak zupy krem z marchwi przygotowaną przez Jagodę i doprawioną smakowo przez Gosię. Eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowym z kaparami z nutą białego wytrawnego wina-przygotowaną przez Marię i Jana obok pieczonych ziemniaczków i frytek były smacznym i interesującym daniem. Surówka z mix sałat z dodatkiem oliwek i truskawek -pomysł Jagody była uzupełnieniem dania. Słodkim zaskoczeniem był torcik z owocami i galaretką wykonany przez Elę. Wyśmienity, orzeźwiający w upalne dni deser do kawy. Polecamy!! P.Justyna udostępniła przepisy na sernik z mango i terrinę z jajkiem i barszczem.

Słuchacze wykorzystają przepisy w następnym roku akademickim. Podziękowania za współpracę płynęły z obu stron. Niespodzianką był leszcz w zalewie słodko-kwaśnej, który przygotowała Gosia. Dziękujemy i do zobaczenia!!!

Scroll to Top