Nadnotecki Uniwersytet Trzeciego Wieku w Pile

Majowe gotowanie słuchaczy Sekcji Kulinarnej NUTW

Majowe gotowanie Słuchacze Sekcji Kulinarnej NUTW rozpoczęli na promowaniu dań z warzywami sezonowymi. 09.05.2024 wybrano zielone szparagi i rabarbar:
– Zapiekanka z kurczakiem, makaronem i szparagami. Aromatyczny kurczak /filet/ pokrojony i obsmażony w orientalnych przyprawach, zielone szparagi pokrojone w plastry i ugotowany makaron idealnie komponowały się z sosem śmietanowo-serowym. Suszone pomidory i sok z cytryny nadały dodatkowego smaku. Wszystkie składniki zapiekanki wyłożono warstwami w naczyniu żaroodpornym a wierzch udekorowano główkami szparagów. Zapieczono w piekarniku w temp.190 st. ok. 40 min. Zapiekanka pysznie wyglądała i była smaczna. Polecamy.
– Ciasto na maślance z rabarbarem. Do ubitych mikserem jaj z cukrem dodano maślankę i olej, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po wyłożeniu na blachę dodano rabarbar pokrojony w kostkę /ilość wg własnego uznania/ i posypano kruszonką.
Przepis na kruszonkę wg Marii:
2 szklanki mąki krupczatki,
1 szklanki cukru,
1 kostka masła,
1 cukier waniliowy.
Prosty i szybki do wykonania przepis a ciasto pyszne.
Na następnym majowym spotkaniu Słuchacze będą gotować dania z wykorzystaniem młodej kapusty i liści szczawiu.

Scroll to Top