Nadnotecki Uniwersytet Trzeciego Wieku w Pile

Sekcja Kulinarna – pierwsze zajęcia gr.1

Rok akademicki 2024/25 słuchacze Sekcji Kulinarnej NUTW gr. 1 rozpoczęli przygotowaniem kotletów ziemniaczanych. Rozkoszne i na chrupko przypieczone z zewnątrz, skrywały w środku farsz mięsno-warzywny. Z tym daniem świetnie komponował się sos pieczarkowy i dobrze doprawiona przez Gosię surówka z kapusty kiszonej. Ważne by na ciasto ziemniaczane wybierać ziemniaki typu C mocno skrobiowe, suche, bardzo mączne.
Na deser – Maria zaproponowała prosty przepis na chrupiące ciastka owsiane. Jest to zdrowa przekąska dla każdego. Można je wzbogacić o bakalie np. orzechy, żurawinę czy udekorować polewą czekoladową. Do przepisu użyto klasycznych płatków owsianych. Idealne będą również błyskawiczne lub górskie. Czas pieczenia ciastek ok.20 min w tem.180 stopni C.

Scroll to Top