21 marzec – Wiosna, zawitała też do kuchni słuchaczy Sekcji Kulinarnej NUTW. Zrobiło się zielono, kolorowo i pachnąco. Tym razem słuchacze, inspiracje kulinarne skupili wokół wielkanocnego śniadania. Na stole, obok dekoracji, pojawiły się potrawy wielkanocne.
– Żurek z białą kiełbaską i boczkiem wędzonym. Chrupkie chipsy z boczku, podsmażone na rumiano, smakowały świetnie!
-Sakiewki schabowe z pysznym nadzieniem pieczarkowym, pieczone w piekarniku w temp.180 st.C, zrobiły furorę.
-Śledzie po kaszubsku, jako doskonała kompozycja śledzia i specjalnej marynaty pomidorowej /z cebulką, przyprawami i gorczycą/.
-Tradycyjna sałatka jarzynowa w wersji bez jajecznej. Idealnie nadaje się na stół wielkanocny.
-Jajka z orzechowym farszem, udekorowane wytopionym boczkiem wędzonym.
-Jajka faszerowane tuńczykiem z puszki w sosie własnym, ułożone na liściach sałaty i udekorowane pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewką i natką pietruszki, koperku.
-Sos tatarski świetne sprawdził się do mięska i faszerowanych jajek.
-Pyszny biszkopt z masą mascarpone, brzoskwiniami i galaretką uwieńczyły świąteczne spotkanie.
Spotkanie zakończono złożeniem zaległych życzeń Solenizantce Bożenie, wręczając wiosenne kwiatki do jej ogrodu. Wszystkim słuchaczom NUTW życzymy zdrowia, wszelkiej pomyślności z okazji Świąt Wielkanocnych !