Nadnotecki Uniwersytet Trzeciego Wieku w Pile

Zajęcia kulinarne – kolejne przepisy

Rok 2023 zapoczątkował kolejne zajęcia Sekcji Kulinarnej NUTW. Wspólne gotowanie /12.01.br/ słuchaczek skupiło się na przygotowaniu potrawy tradycyjnej świątecznej z domu słuchaczki Marii – Zupa grzybowa z kiszoną kapustą. Jej sposób przygotowania nie był nam znany. Dodatkiem były wyjątkowo smaczne paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami. Ciasto „salceson” zakończyło nasz pierwszy etap spotkania kulinarnego. Na następnym spotkaniu /19.01.br/ przygotowaliśmy śledzie w śmietanie z dodatkami: ogórek konserwowy, czerwona cebula, jajka gotowane, koperek i pieprz. Do ziemniaków w „mundurkach”, wg przepisu słuchaczki Gosi. Jagoda wykonała sałatkę z makaronem kokardki, rukolą, kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem feta. Ewa wspólnie z innymi słuchaczami upiekli biszkopt orzechowo-budyniowy. Ciasto wspaniałe – warto skorzystać z przepisu. [supsystic-gallery id=384 position=center]

Scroll to Top