Nadnotecki Uniwersytet Trzeciego Wieku w Pile

Spotkanie świąteczno-noworoczne Sekcji Kulinarnej

14 grudnia odbyło się ostatnie spotkanie świąteczno-noworoczne słuchaczy Sekcji Kulinarnej z udziałem P. Izy Prezes NUTW i P. Justyny Kierownik CAS. Przed spotkaniem, duże zaangażowanie słuchacze wnieśli w wystrój wnętrza, dekoracje stołów w ozdoby, zastawę stołową, zapachy przypraw i owoców/goździki, cynamon, cytryna, pomarańcza/ by stworzyć świąteczny klimat. W trakcie cudownej atmosfery rozbrzmiewały rozmowy wokół Świąt, rodziny i potraw wigilijnych. Jak zawsze dzielono się doświadczeniami kulinarnymi. Na stole pojawiały się dania przygotowane wspólnie przed spotkaniem i osobiście, wcześniej w domu.
Barszcz czerwony/Ela/ z uszkami i pierogami z kapusty i grzybami /przyg. na wcześniejszych zajęciach/.
Ryba mintaj smażona przed podaniem z sosem cytrynowo – musztardowym /Jagoda/.
Krokiety z kapustą i grzybami z sosem /Bożena/.
Śledzie z żurawiną/Maria/.
Sałatka jarzynowa /Ela/.
Ryby/płoć i leszcz/ w zalewie słodko-kwaśnej /Gosia/.
Wyśmienity sernik kakaowy z wiśniami w interpretacji Ewy- był wprost „pałaszowany” przy kawie, herbacie i napojach/Roman/.
Na zakończenie spotkania wspólnie życzono sobie zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodowej w rodzinnym gronie i Szczęśliwego Nowego Roku. Koleżanki Ela i Ewa wręczyły upominki w postaci nalewki z pigwy i ozdoby na choinkę.
Wesołych Świąt !! 🌲

Scroll to Top