Nadnotecki Uniwersytet Trzeciego Wieku w Pile

„Styl życia i zasady żywienia osób po 60. roku życia”

25 kwietnia br. odbył się kolejny wykład audytoryjny dla słuchaczy NUTW. Temat „Styl życia i zasady żywienia osób po 60. roku życia” prowadziła Pani dr Lucyna Wilczewska z Instytutu Ochrony Zdrowia na PWSZ. Zalecenia prawidłowego żywienia wymagają spełnienia trzech podstawowych zasad: różnorodności doboru produktów i potraw, regularności spożywanych posiłków oraz równoważenia bilansu energetycznego, czyli wartości energetycznej spożywanego pożywienia w porównaniu z podejmowaną aktywnością fizyczną.

Osoby w wieku podeszłym z różnych przyczyn zapominają o przestrzeganiu tych zasad. Posiłki nie zawsze są spożywane regularnie, czasami ich liczba jest zbyt mała. Zdarza się także, że w codziennym żywieniu w ogóle nie pojawia się ciepły posiłek. Czy tak się odżywiamy czy musimy coś poprawić – to pytanie na które musimy sami odpowiedzieć.  [supsystic-gallery id=154 position=center]

Scroll to Top