Nadnotecki Uniwersytet Trzeciego Wieku w Pile

Zajęcia kulinarne w lutym

W lutym 2022r. odbyły się dwa spotkania kulinarne, na których słuchaczki piekły ciasta nieskomplikowane i szybkie. Na pierwszych  zajęciach Zofia zaproponowała ciasto jogurtowe z kruszonką i owocami sezonowymi w tym przypadku z brzoskwiniami. Daniem głównym były krokiety ze szpinakiem, serkiem śmietankowym i fetą wg propozycji Jagody. Słuchaczka Zofia pokazała koleżankom sposób rolowania krokietów z naleśników. Wszystkie stwierdziły, że przeniosą ten sposób do swojej kuchni. Na drugim spotkaniu „kuchareczki” piekły szarlotkę z bezą i twarogiem wg przepisu Janki G. Główną potrawą była sałata z kaszy pęczak wg przepisu Tomasza Strzelczyka z książki „Oddasz fartucha” wzbogaconą o kawałki pieczonej piersi z kurczaka. Wszystkie potrawy wykonane przez „kuchareczki” NUTW były wyśmienite, smakowite i łatwe w wykonaniu. Takie przepisy lubimy! [supsystic-gallery id=292 position=center]

Scroll to Top